17 січня 2010 р.

Блєск і ніщета борців із НЕК



Говорячи про антиНЕКівський захід "Ні цензурі", передусім варто відзначити той факт, що обраний формат виявився відверто програшним. Живі класики Юрій Андрухович та Лесь Подерв'янський перед публікою виступають не надто часто, а тому від початку варто було очікувати, що захід буде сприйматися просто як живий виступ, без громадянського підтексту. Так, зрештою, і сталося, - про це свідчать не лише ажіотаж у залі, якого жодні суспільні акції не збирають, не лише опитані знайомі, які йшли з метою "побачити Андруховича", а й якість переважної більшості запитань до "доповідачів". Та про це трохи згодом.



Власне, сам захід містив декларацію намірів саботувати надалі діяльність НЕК, позірний жартівливий заклик до комісії вилучити з обігу твори "так званого Кобзаря" за розпалювання міжнаціональної ворожнечі і слова на кшталт "підрахуй". Та переважно зібрання все ж являло собою саме літературний вечір. Тут читалися "Блєск і ніщета підарасів" від Леся Подерв'янського, твори відсутнього натхненника заходу Сергія Жадана та нові есе Андруховича.



На останніх варто зупинитися окремо: вони були не просто надто затягнуті як для читання вголос, а й досить дивні за змістом. Одне з них ілюструвало прикривання словом "свобода" задля досягнення власних цілей, два інших чомусь були присвячені тому, як у їхнього ліричного героя не склалося мати секс із проститутками. Прекрасна логіка - вдаримо по комісії з моралі нахабством писати про курвів. Ну але оскільки якихось більш глибоких думок, аніж "про курвів", у текстах не містилося, це все мало досить жалюгідний вигляд надто зважаючи на вже немолодий вік класика. Один із пасажів так і зовсім змусив згадати про міщансько-псевдоінтелігентні-псевдобуржуазні типажі, в асортименті описані у згаданого вже Подерв'янського:

Мальвіна (до Нєзнайки). Простітє, у вас такой пріятний акцент… Ви нє нємєц, случайно?
Нєзнайка. Нєт, я с Прібалтікі.
Мальвіна. Ах, как інтєрєсно, скажітє мінє своє ім’я.
Нєзнайка. Нєзнаускас.




Власне, якщо справді інтелігенція у нас вважає, що користуватися послугами проституток - це нормально, то чого ми маємо чекати від чиновників.

Окремий абзац варто присвятити члену НЕК і партії "Свобода" Богдану Бенюку, якому дали висловити зі сцени репліку. Репліка, у кращих традиціях театральних виступів Бенюка-актора, містила антисемітський анекдот, непристойний гомофобний жарт і посилання матом журналістки, яка з місця наважилася опонувати.




Довершували провальність вечора надто затягнуті відповіді на питання, скромність Андрія Бондаря, що вів вечір (це прекрасно в побуті, але для масових заходів потрібно все ж трохи більше харизми) та погане кріплення декорацій, які час від часу валилися за спини учасникам.



Немає коментарів:

Дописати коментар